Soorten wokpannen

Als je een wokgerecht gaat bereiden heb je de keuze uit meerdere wokpannen. Bij het kiezen van de juiste wokpan moet je letten op wat je gaat bereiden en op welk warmtebron je wilt koken. Maar soms kan een andere pan dan een wokpan handig zijn. Zo is een steelpannetje ideaal voor als je een sausje gaat maken en is een frituurpan de beste optie voor als je gaat frituren. De braadpan, hapjespan/sauteerpan, platte Chinese wok, traditionele Chinese wok en Wadjan zijn vijf soorten en worden hieronder nader toegelicht.

Braadpan

BraadpanEen braadpan, ook wel stoofpan of sudderpan genoemd, is ideaal voor heerlijke stoofgerechten. Ook kan vlees worden dichtgeschroeid of gebraden, voordat je het vlees gaat braden in de oven. Een braadpan bevat een zware deksel en beschikt over een diepe, dikke en wijde bodem.

Hapjespan / Sauteerpan

Hapjespan _ SauteerpanEen hapjespan, ook wel sauteerpan genoemd, lijkt veel op een koekenpan maar bevat een hogere rand. Door die hogere rand is het uitermate geschikt voor het bereiden van een dik stuk vlees, kleine roerbakgerechten en pastasauzen. Dit type pan is snel op temperatuur en geschikt voor alle soorten warmtebronnen.

Platte Chinese wok

Platte Chinese wokDe platte Chinese wok heeft een platte boden en is verkrijgbaar met één of twee handvaten. Deze wokpan is geschikt voor gas, maar kan ook worden gebruikt bij elektriciteit en inductie.

Traditionele Chinese wok

Traditionele Chinese wokDe traditionele Chinese wok beschikt over een lange houten steel en is gemaakt van staal. Het heeft één handvat en een bolle bodem. Deze wokpan is alleen geschikt voor gas.

Wadjan

WadjanDe Wadjan is een wokpan met twee handvatten, die ook wel oren worden genoemd. Stomen met deze pan is mogelijk met de deksel. De meeste wadjannen zijn bol van binnen, plat van onderen en bevatten een dikke bodem. Je kunt het gebruiken bij elektriciteit en gas.

Overige benodigheden

Naast een wokpan heb je voor het bereiden van een wokgerecht meerdere benodigheden nodig. Je kunt dan denken aan een keukenmes of roerlepel, maar ook een kleine of grote pan.